Edzőtárs

Így befolyásolja az oxigén felvétel az edzésed minőségét!

2017. július 05. 20:12 - ProfiEdző

Te hogyan veszed a levegőt a gyakorlatok elvégzése alatt?
Mikor szívod be, és mikor fújod ki? A helyes légzéstechnika nagyban befolyásolja az edzés minőségét, ezért ha produktívan szeretnél dolgozni, néhány dologgal nem árt tisztában lenned az oxigén felvételt illetően:
 intenzitas2.jpg

Tudod, hogy mi az a maximális oxigén felvétel?
Szervezetünk 100%-os terhelése alatt mért egy percnyi oxigénmennyiség felvétele, literben kifejezve.

Hogyha valahol azt látod feltüntetve, hogy VO2max, akkor erre gondolnak, amit a gyakorlatvégzéseknél százalékosan szokták megjelölni.
fat3.jpg

Elérni a 100%-os VO2maxot még az élsportolók számára is kihívás bármennyire jó is állóképességük. Már a hozzá közeli intenzitás elérése is igen fájdalmas megterhelés lehet a szervezet számára, és még a profik sem képesek fél óránál tovább 95%-on teljesíteni.

Nagymértékben befolyásolja az oxigén felvétel mennyiségét a keringési rendszerünk. Hiszen, a véráram biztosítja az oxigén ellátást – így, ha kevésbé fejlett az érhálózatunk, alábbveti a VO2max-ot. tricepsz_2.jpg

Amikor nagyon intenzíven dolgozol, a megemelkedett oxigén hiány révén az anyagcsere is intenzívebbé válik, ami megemeli tejsav termelést.

Kerüld a felesleges mozdulatokat a gyakorlatok végzése közben, mert csak a tényleges izommunkától veszed el vele az energiát!

Szólj hozzá!
Címkék: fogalom

A bejegyzés trackback címe:

https://edzotars.blog.hu/api/trackback/id/tr8612642977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása