Edzőtárs

Ha nem szakítasz időt a testmozgásra, a betegségre viszont kénytelen leszel!

2017. július 03. 21:00 - ProfiEdző

Sokat hasogat a hátad? Gyakran érzed, hogy leszakad a derekad? Netán sűrűn elalszod a nyakad? Valamennyi fájdalmat enyhítheted – sőt, akár meg is szüntetheted! Kíváncsi vagy, hogyan? rovidules3.jpg

Hallottad már azt a kifejezést, hogy rövidülésre hajlamos izom?
Ezek olyan izmok, amikre több figyelmet kell fordítani. Hogyha folyamatosan feszített állapotban vannak, akkor bekeményednek, és nem tudnak visszaállni eredeti állapotukra.

Ez főleg az ülő munkát végzők számára fájdalmasabb – főleg, ha mellette mozgás szegény életet is élnek.

rovidules2.jpgUgyanis az egyik ilyen rövidülésre hajlamos izom(csoport), az ágyéki szakasznál található. Hogyha sokat kell ülnöd a napod során, érdemes pár óránként felállnod és néhány medencebillentést eszközölnöd, hogy átmozgasd – másként a derékfájdalom miatt később, mondhatni csillagokat láthatsz.

Ugyancsak az ülő munka hátránya, hogy a csuklyás izom is „beállhat”. Ez a helytelen testtartásból fakad, és akár egy degeneratív folyamat kirobbantója is lehet – érdemes tehát legalább napi 1-2 alkalommal megnyújtani! rovidules.jpg

A nagy mellizom is hasonlóan kényes, ami szintén a rossz testtartás révén nehezítheti meg az ember életét. Ha valaki vállai előre esnek, minden bizonnyal nem foglalkozott vele, hogy ez is egy rövidülésre hajlamos izom.  

Akárcsak a bicepsz. Ellenben, ez a fajta izomrövidülés inkább a profi testépítők körében fordul elő – erre a fajta elváltozásra mondják, hogy dinnyehordó izma van valakinek. rovidules4.jpg

S amire még érdemes figyelmet fordítanod, az a combhajlító izmokra! Hogyha bekeményedik, a derék környékén fogod érezni a fájdalmat.

Tehát, mit kell tenned, hogy megelőzd, vagy enyhítsd a fájdalmat a tested ezen részein? Rendszeresen kell nyújtanod őket! 

Mozogj rendszeresen az egészségedért,
és mozgékony izmokért!

3 komment
Címkék: prevenció

A bejegyzés trackback címe:

https://edzotars.blog.hu/api/trackback/id/tr812639079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.07.04. 22:03:09

A mozgás az egyes számú legfontosabb dolog az egészséges élethez. A különböző diéták, az alvásmennyiség, a káros szenvedélyek mind-mind másodrendűek, sőt szívem szerint kihagynék hármat üresen és csak az 5. helyről indulna a következő.

Gerilgfx 2017.07.05. 03:10:22

meg tudom erősíteni. nekem számos kezdődő egészségügyi problémámat szüntette meg a rendszeres testmozgás, futás (de nem az úttesten, az autók füstjét szívva!), edzés. kis adagokban kezdtem, egy év alatt eljutottam a heti 3-4 óra kényelmes edzésig, relatíve egészségesebb táplálkozásig, sok folyadék beviteléig. 3 év alatt a problémáim 60%-a teljesen eltűnt, 20% jelentősen javult (a maradékkal meg sajnos nem lehet mit kezdeni a tudomány mai állása szerint). úgy érzem magam, mintha fele annyi idős lennék, fiatalabbnak nézek ki, mint mondjuk 5 éve. erősebb vagyok, jobban forog az agyam, és sokkal több energiám van, mint az életemben bármikor. okosabb, ügyesebb, fittebb, és boldogabb lettem.

Roan 2017.07.05. 11:02:52

A rövidülésre hajlamos fontosabb izmok között megemlíteném a vádlit: autóvezetés, magassarkú cipő... Ugye nem kell sorolni? Viszonylag kevésbé ismert, és talán ritkább a tövis feletti izom rövidülése, ez főleg a karok fej fölé emelésénél jön elő, pl. szobafestő, vagy konditermi vállgyakorlatok, nyújtás nélkül.
süti beállítások módosítása