Edzőtárs

Ezért nyújts le minden edzés után!

2017. július 03. 09:25 - ProfiEdző

Hallottál már a prevenció elvéről? Nem csak a bemelegítés és az edzés során kell szem előtt tartani, hiszen a nyújtás az aktív mozgás levezetéseként ugyanúgy az edzés része! Viszont, nem csak a sérülések megelőzése miatt fontos! Mire a sorok végére érsz, többé nem blicceled el a nyújtást!

nyujtas.jpgHányszor ébredtél arra az edzés másnapján,
hogy jóformán meg sem bírsz moccanni az izomláztól?

Ez attól van,
hogy az előző napi kemény edzés után
nem nyújtottál le megfelelően!


Merthogy, az aktív izommunka során a szervezetben tejsav termelődik – és minél tovább tart ez a folyamat, annál durvább izomlázra számíthatsz. Ám, ha rendesen lenyújtod izmaidat, akkor megtámogatod vérkeringésedet tejsav elszállítását, illetve, izmaid gyorsabb regenerációs folyamatához is hozzájárulsz! nyujtas2.jpg

Egy nyújtó gyakorlatot legalább fél-, de inkább 1 percig kell kitartani, hogy valóban hatékony legyen! Nyújtás során feszülő érzést kell kiváltanod az adott izomnál – de ügyelj rá, hogy az ízületet ne nyújtsd túl!

Nyújthatsz aktívan, mikor ellentétes izommunkával éred el a kívánt hatást. Például a bicepszed úgy nyújtod le, hogy feszíted a tricepszedet.

De nyújthatsz passzívan is, mondjuk bordásfal, vagy egy másik izmod segítségével. Például pillangó ülésben nyújtod le a lábad úgy, hogy nyomod lefelé a karjaiddal.

nyujtas3.jpgTehát, ha nem szeretnéd úgy érezni magad másnap, mint akin átment egy villamos, és nem akarsz napokra kiesni az edzésből sem, akkor érdemes némi időt fordítanod az edzés végén a nyújtásra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edzotars.blog.hu/api/trackback/id/tr1112637625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása