Edzőtárs

Te tudod, hogy mennyire függ össze az izomláz a fejlődéssel?

2017. július 07. 09:23 - ProfiEdző

Vannak olyan edzés utáni napok, mikor az ember meg sem tud jóformán moccanni, és vannak olyanok is, mikor az izomláznak szinte a legkisebb jele sem mutatkozik. Vajon melyik esetben dolgoztattuk meg keményebben izmainkat? Szerinted szükséges az izomláz a fejlődéshez? cici3.jpg

Mi is pontosan az az izomláz?
Magas intenzitású aktivitás esetén az izmok begyulladnak, ezt a fájdalmat emlegeti a köznyelv izomlázként. Általában 2-3 nap alatt regenerálódnak – hogyha hagyjuk pihenni őket.

Miért gyulladnak be az izmok?
- Mert a nagy erőkifejtésektől az izmokon mikrorepedések keletkeznek - ebben az esetben erősen ajánlott több időt hagyni a regenerációra!
- Nem nyújtasz le rendesen edzés végén, ezért a tejsav (ami az energianyerés végterméke) nem tud kikerülni az izomból.
- A nagyon intenzív aerob mozgás következtében túl sok szabadgyök szabadul fel (a szénhidrát- és zsírégetés végtermékeként).

intenzitas3.jpgHogyan vehetjük elejét a fájdalomnak?
Ne aprózd el a bemelegítést – legyél nagyon alapos, és fokozatosan kezd meg az izmaid terhelését. Edzés után pedig ne nagyold el a nyújtást, másként a vérkeringésed nem fogja tudni kellőképpen elszállítani a tejsavot.

Ahogy az is fontos, hogy biztosítsd szervezeted számára az aktív mozgás során kiürült tápanyagraktárak feltöltését! nyujtas_1.jpg

Enyhíthető a fájdalom
Tudtad, hogy a meleg növeli az izmok vérbőségét?

Szaunázz, vagy fedd le a fájdalom forrását meleg vizes borogatással, esetleg kenj rá sportkrémet – gyulladáscsökkentő gyógynövényeket tartalmaznak.

Nem feltétlen kell napokat kihagyni az edzésből, fokozatosan újra lehet terhelni őket. Ám mivel nem lehet megkülönböztetni, hogy mikrorepedéses-e az izomláz, ezért érdemesebb inkább pihentetni az izmokat. 20150528te-is-rettegsz-a-sulyzos5.jpg

Tehát,
hogyha alaposan bemelegítesz edzés előtt, a fokozatosság elvén dolgozol edzés közben, és gondosan lenyújtasz edzés után, akkor gyengébb izomlázad lesz másnap
vagy egyáltalán nem lesz.

Ettől függetlenül még kemény munkán lehetnek túl az izmaid, és szépen fognak fejlődni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edzotars.blog.hu/api/trackback/id/tr4712646407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása